dimarts, 19 d’octubre del 2010

Armin T. Wegner




Armin T. Wegner fou un soldat alemany nascut el 1886 a Elberfeld, a la Renània. La Primera Guerra Mundial el portà a Mesopotàmia, on es topà amb els grups d’exiliats armenis que fugien del genocidi. Desobeint ordres de no fer cas a aquesta realitat, investigà què estava passant, recollí documentació de les massacres, i fotografià els drames que ell mateix veié amb els seus propis ulls.
Finalment, Weger fou detingut i retornat a Alemanya, i la seva documentació fou destruïda. Es pogueren salvar, però, diverses de les seves imatges, que serviren per a mostrar al món, un cop acabada la guerra, què és el que havia passat a la reraguarda sota el domini turc.
La vida posterior d’Armin T. Wegner, però, distà molt de ser tranquila i reposada. Dedicat a denunciar el genocidi armeni durant la República de Weimar, l’arribada de Hitler al poder el portà a enfrontar-se a la política de persecució dels jueus. Detingut per la Gestapo, fou reclòs als camps d’Oranienburg, Börgermoor i Lictenburg. Aconseguí fugir i, amb una identitat falsa, el 1939 s’exilià a Itàlia. Morí el 1978 a Roma, sense haver volgut tornar a posar els peus a Alemanya.
Indubtablement, no podem parlar d’ell senzillament com a fotògraf. Malgrat tot, les seves fotografies de la neteja ètnica armènia són tot un símbol del paper que pot tenir la fotografia com a instrument de lluita contra la injustícia.



Podeu veure un recull de les seves fotos fent click al títol d' aquest article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada