dimarts, 29 de març de 2011

DALI by Philippe Halsman

Ara fa setanta anys, Salvador Dalí va conèixer el fotògraf Philippe Halsman als Estats Units. De l'amistat entre el surrealisme i la càmera en va sorgir una
col-laboració estreta que va durar 37 anys, durant els quals Dalí i Halsman van conjugar l'experimentació amb la capacitat d'innovació i la sorpresa. Per commemorar l'efemèride, el castell de Púbol (Baix Empordà) acull una exposició temporal sobre aquesta relació, que va deixar instantànies tan representatives com la sèrie "Dalí Atomicus" o els característics retrats del geni empordanès amb els seus inefables bigotis. L'exposició, dividida en quatre blocs temàtics, aplega 88 fotografies que exploren la seva col-laboració seguint un ordre cronològic.

Philippe Halsman, reconegut i seriós retratista d'estrelles i l'home que va fer més de 100 portades a la revista "Life", tenia una part transgressora que sortia a la llum quan s'ajuntava amb Salvador Dalí. Llavors, deixava de banda les fotografies a Marilyn Monroe, Alfred Hitchcock, John F. Kennedy, Winston Churchill o Pablo Picasso per endinsar-se de ple en un projecte que buscava "fotografiar el pensament". Ara, aquesta relació es podrà veure en una exposició a Púbol fins el 31 de desembre.

No són les obres finals que els dos genis van crear, sinó que mostren precisament aquest procés de creació i com treballaven plegats. Imatges fetes a través d'un mirall on apareix el mateix Halsman i la seva dona o alguns dels divertits retrats de Dalí i el seu bigoti fent gestos mirant a càmera, la mostra inclou fotografies inèdites.

Són fotografies que Dalí va conservar durant anys on es descobreix una relació basada en la complicitat, un gran sentit de l'humor compartit i, sobretot, la creativitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada