dimarts, 12 de juliol del 2011

"Dones. Toni Vidal fotògraf"

El fotògraf menorquí, Toni Vidal, presenta a l'espai "Pere Pruna" del Museo de Montserrat l´ exposició: "Dones. Toni Vidal fotògraf". L' exposició, estarà oberta al públic fins el 6 de novembre.
Està formada per un centenar de fotografies d’aquest retratista menorquí configurant un reportatge protagonitzat per la figura femenina.
En elles l’autor copsa la sorpresa del moment o bé ens fa veure allò que a vegades ens passa inadvertit.
Recull rostres que podrien semblar una foto de carnet d’identitat, però que de sobte prenen allò que la vida té d’únic; dones famoses que es mostren tal com les recordem; i d’altres que estan inserides en el seu context quotidià i en circumstàncies ocasionals, que es mouen davant els nostres ulls sense que s’adonin de la nostra presència. I és que el creador fotogràfic Toni Vidal demostra en aquesta exposició que sap plasmar l’actitud que pren la dona, o la situació en què ha estat sorpresa.
Toni Vidal ha tractat, durant la seva llarga trajectòria professional, molts diversos temes: el paissatge i les antigues construccions de la seva Menorca natal, gent senzilla del camp i de la ciutat, persones importants de la nostra cultura i, en certes ocasions, recuperant negatius que creia oblidats, que ens ha revelat allò que el passat té de present, més enllà de la pàtina que el temps ha aportat.
Com afirma el crític d’art Josep Corredor Matheos. “Toni Vidal, com tot autèntic creador, creu en el món i percep que té un sentit, que no és exactament un sentit, però que en moments de plenitud és suficient”.
En els seus inicis, Toni Vidal és retratista de persones com a fotògraf d’estudi a la seva localitat natal, Es Castell (Menorca), el 1951.
Va continuar com a retratista, com afirma el propi autor, de roques, de vegetals, de paisatges o d’arquitectura. Va exposar per primera vegada a Barcelona l’any 1968, a la sala d’exposicions Aixelà, amb el tema Gas-Maó, on mostra la dignitat de les persones a través de les fotografies dels obrers de la fàbrica de gas. Amb motiu d’aquesta mostra es trasllada provisionalment a Barcelona amb la intenció de retornar a Menorca per continuar la seva feina de retratista. No obstant, aquesta exposició li permet rebre el reconeixement com a fotògraf i, en conseqüència, la provisionalitat de la seva estada a Barcelona s’ha allargat fins ara. En tot aquest temps ha desenvolupat una llarga i rica trajectòria professional amb una obra molt personal i autèntica, de gran bellesa i sensibilitat, que presenta un ampli registre i un extraordinari domini tècnic.
La seva obra ha estat presentada en més d’una quarantena d’exposicions individuals. Destaquen les realitzades a Barcelona, Andorra la Vella, Santa Cruz de Tenerife, Girona, Vic, Tübingen, Tòquio, Maó, Vilassar de Mar, París i Eivissa. També ha publicat una sèrie de llibres amb la col·laboració de diversos poetes i ha realitzat més de trenta cartells.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada