dissabte, 26 de febrer del 2011

Ansel Adams

Ansel Easton Adams va néixer el 20 de febrer de 1902 a San Francisco, California. És considerat un dels millors fotògraf i ecologistes.

Fill únic de Charles Hitchcock Adams i Olive Bray, va créixer en un ambient victorià (social i conservador). Tot i ser intel.ligent, era molt tímid, fet que, juntament amb la seva dislèxia, li va causar algunes dificultats per integrar-se a l' escola. Ansel Adams va lluitar durant toda la seva vida per defensar i protegir la naturalesa.

Va estudiar piano durant alguns anys, fet que li va donar disciplina i estructura. Es va iniciar en el món de la fotografia utilitsant una càmara Kodak #1 Box Brownie que li van donar els seus pares.
Es va casar amb Virginia Best el 1928, i van tenir 2 fills.

El 1930, Ansel Adams va conèixer al fotògraf Paul Strand. Qui el va ajudar a allunyar-se de l' estil pictorialista i a encaminar-se cap a un estil més “straight photography”, on la claredat de la lent és molt més important, i on la fotografia a de tenir el menor nombre d' ajusts i retocs possibles.

El 1927 Ansel Adams coneix a Edward Weston. Junts, Adams, Strand, Cunningham i Weston formaren un grup anomenat "f/64" el 1932. Aquest grup va promoure i evolucionar l' estil “straight photography”.

Va visitar per primera vegada Nueva York el 1933 i va conèixer a Alfred Stieglitz, un fotògraf al que sempre va admirar. Stieglitz el va ajudar a fer la seva primera exposició.

El 1953, Adams va començar a fer fotografía comercial. No era quelcom que li agrades molt, però li permetia viure sense patir economicament. Va treballar per marques com IBM, AT&T, Nacional Park Service y Kodak, i per revistes com Life y Fortune, a més de ser fotògraf assessor per Polaroid y Hasselblad.

Adams va desenvolupar el famós “sistema de zonas”, un mètode de medició i revelat que s' utilitzava per dividir la graduació de llum d' una escena en 11 zones diferents, del blanco al negro. Fet que li permetia visualitzar els diferents nivells de gris en la fotografía final amb molta precisió.

Les seves imatges es van començar a valorar com a símbols d' Amèrica. Moltes d' elles estan fetes al parc de Yosemite. En les seves fotos rarament surten persones, fet pel qual va ser criticat. El fotògraf francés Henri Cartier-Bresson va dir sobre ell : “El mundo se está cayendo a trozos y todo lo que Adams y Weston fotografían son piedras y árboles". Tot i això el 1981 va rebre el Premi internacional de la fundació Hasselblad.

Va morir el 22 d´abril de 1984, degut a un atac de cor, possiblement agreujat per un cáncer pancreàtic.

Aquí us deixo un video força interessant on ell mateix explica la seva visió de la fotografia.



i algunes de les seves millors imatges :

dilluns, 21 de febrer del 2011

L’Arxiu Miserachs, al MACBA

Barcelona, 21 de febrer del 2011

La família Miserachs diposita l’Arxiu Miserachs al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA amb l’objectiu de que aquest sigui conservat, catalogat i difós.
El Centre d’Estudis i Documentació del MACBA treballa des de l’any 2007 amb la missió de reunir, conservar, estudiar i difondre documentació vinculada a les pràctiques artístiques contemporànies. Els seus fons reuneixen fonamentalment publicacions d’artista, arxius personals i tota mena de documentació històrica rellevant.
L’Arxiu Miserachs és el resultat de gairebé cinc dècades d’activitat professional i està constituït per unes 80.000 imatges fotogràfiques (60.000 negatius i 20.000 diapositives o transparències), 2.500 fulls de contacte, quaderns de notes personals, documentació administrativa i part de la biblioteca personal del fotògraf.
Cap a finals del 2009 el MACBA establí els primers contactes amb la família Miserachs manifestant el seu interès en el conjunt documental. Des d’aleshores s’ha treballat de forma conjunta i positiva fins a assolir un acord que va culminar el passat 3 de febrer amb el trasllat de l’Arxiu Miserachs al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA.
A grans trets, l’acord comprèn les següents condicions:
• La família Miserachs diposita el fons al Centre d’Estudis i Documentació del MACBA durant un període de 25 anys (renovable). En virtut d’aquest acord, el Museu esdevé responsable de la custòdia, catalogació i conservació de l’arxiu.
• Amb la fi de promoure la investigació acadèmica el MACBA inclourà els continguts de l’arxiu com a objecte d’estudi en una de las futures edicions del Programa d’ Estudis Independent (PEI) gestionat des del Museu i celebrarà una exposició dedicada a l’obra de Miserachs vinculada als resultats d’aquesta investigació.
• El MACBA es compromet a digitalitzar i difondre progressivament les imatges que conformen aquest arxiu. Això es durà a terme a través de la plataforma Flickr: la podeu consultar fen click al titular
• El MACBA es compromet també a realitzar les gestions dirigides a facilitar la
reproducció d’imatges en qualsevol suport.
• Queden exclosos del dipòsit els positius d’època (fotografies vintage) i les proves de revelatge realitzades per Miserachs, així com la gestió i comercialització de noves còpies fotogràfiques a partir dels negatius, que seguiran essent potestat exclusiva de la família Miserachs.

divendres, 18 de febrer del 2011

V Exposició Instants de Natura

L'exposició "V Instants de Natura" és una selecció de les obres presentades en aquesta edició del concurs de fotografia de natura que organitza conjuntament l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC) i Unnim Obra Social, per tal de fomentar el coneixement de la riquesa natural dels Països Catalans.

Entre les 61 fotografies exposades destaquen la guanyadora del concurs i les cinc premiades en les diferents categories: natura amenaçada/natura protegida, fauna, flora, natura inanimada i la categoria juvenil.

Podeu fer un cop d'ull a les fotografies en l'enllaç adjunt o fent clik al títol d' aquest article.

http://www.adenc.cat/sites/default/files/docsadjunts/plafons%20web%20modificats.pdf

Del conjunt d'obres rebudes, el jurat d'aquest concurs en van seleccionar un total de 61 fotografies i estan enmarcades (cada quadre té unes dimensions de 44 x 54 cm) i s'ofereix a aquelles institucions i entitats que desitjin exposar-la. De manera complementària s'ofereix la possibilitat d'acompanyar l'exposició amb una xerrada-passi de diapositives a càrrec de Francesc Muntada, fotògraf professional de reconegut prestigi.

Properes exposicions

- Fins a 19/09 - Espai Natura Unnim (Sabadell)

L'exposició es pot visitar tots els diumenges de juliol, agost i els de setembre fins al 19 a l'Espai Natura Unnim (masia de Can Deu: http://www.obrasocialcaixasabadell.org/encs/ca/ ).

dimecres, 16 de febrer del 2011

World Press Photo

A principis d' any es fan públic els guanyadors de l' edició del prestigiós concurs internacional de fotografia periodistica "World Press Photo".

Un dur retrat de la violència de gènere a Afganistà, de la sudafricana Jodi Bieber, ha estat la guanyadora absoluta.

El seu marit li va tallar el nas i les orelles amb la ajuda de la seva família i l' aprovació d'un cap talibà. Bibi Aisha, una jove afgana i per desgràcia un més dels molts casos que es donen en aquest país.



Són ja 10 els premis World Press Photo que a aconseguit aquesta fotògrafa, sent aquesta la primera vegada que obté el màxim guardó.


Amb el trerratrèmol de Haití les desgràcies han donat lloc a les millors fotos. En el format de reportatges Olivier Laban-Mattei y Daniel Morel i en noticies generals Riccardo Venturi han aconseguit els premis.







El fotógraf independent Moleres y Valle ha estat també, un del guanyadors.



La menció d' honor a estat otorgada a Michael Wolf en la categoría de "Asuntos contemporáneos".



Altres fotos guanyadores i destacades són :